Prin utilizarea uneia sau mai multor metode de aplicare se acoperă o gamă largă de aplicații pentru starea de bine emoțională și fizică. În acest scop, se pot utiliza uleiuri individuale sau amestecuri complexe folosind una dintre următoarele trei metode:
Utilizare Aromatica
Simțul olfactiv este un instrument care poate genera raspunsuri fiziologice, mentale si emoționale puternice. Uleiurile esentiale sunt absorbite in mod rapid de receptorii olfactivi, care au o legatura directă cu sistemul limbic prin intermediul nervului olfactiv. Sistemul limbic este acea parte a creierului care sustine o varietate de functii inclusiv simtul olfactiv, emotiile, comportamentul si memoria. De aceea, uleiurile esentiale au un efect foarte puternic prin aplicarea aromatica.
Utilizarile aromatice suplimentare ale uleiurilor esentiale includ:
- Aplica ulei pe un tampon de vata si pune tamponul in dreptul grilelor de ventilatie din masina
- Combina uleiurile cu apa intr-un recipient cu pulverizator si pulverizeaza pe mobila, covor sau cearsafuri
- Adauga ulei la rufe atunci cand le speli sau pe servetelele parfumate din uscator
- Utilizeaza-le in produsele de curatare a suprafetelor de uz casnic
Utilizare Topica
Utilizarea externa este o metoda foarte eficienta de aplicare a uleiurilor esentiale. Deoarece uleiurile esentiale au mase moleculare reduse si sunt solubile in lipide, pstrund usor in piele. Se recomanda intotdeauna utilizarea mai multor doze mici pe parcursul zilei decat o singura doza mare. Incepe cu cea mai mica doza posibila (1-2 picaturi). O doza tipica poate fi repetata la fiecare 4-6 ore, dupa caz. Deoarece fiecare persoana este unica, doza va varia de la o persoana la alta in functie de conformatie, varsta si starea generala de sanatate.
Zonele benefice in care poti aplica uleiuri esentiale
- Gat
- Frunte si tample
- Torace si abdomen
- Brate, picioare, talpi
Zone sensibile de evitat:
- Unele zone de pe fata, precum pielea din jurul ochilor
- Ochii si interiorul urechilor
- Piele cu leziuni, crapaturi sau plagi
Utilizare Interna
Anumite uleiuri esentiale au un istoric culinar bogat si pot fi utilizate ca suplimente alimentare ce amelioreaza o mulțime de afectiuni. Cand presari scortisoara pe terci de ovaz, degusti o cana de ceai de menta sau adaugi cateva frunze proaspete de busuioc la spaghete, consumi de fapt compusi aromatici volatili din uleiurile esentiale.
Metode eficiente de uz intern
-
- Utilizeaza uleiurile in retete de gatit sau de copt pentru a inlocui mirodeniile si ierburile proaspete sau uscate.
- Nu uita ca uleiurile esentiale sunt mult mai puternice decat mirodeniile si ierburile uscate sau proaspete, asa ca incepe cu o cantitate foarte mica
- In cazul uleiurilor mai potente, se recomanda administrarea lor cu ajutorul scobitorilor (inmoaie capatul unei scobitori curate in ulei si apoi amesteca in mancare) in loc de picaturi
- Adauga uleiuri esentiale in apa, smoothie-uri, lapte, ceai sau alte bauturi
Dozarea adecvata conform recomandarilor de pe etichete și altor linii directoare profesionale trebuie sa fie respectata cu strictete pentru a evita toxicitatea.